Bu sayfayı yazdır

Apollon Tapınağı

Apollon Tapınağı Apollon Tapınağı

Didim'de Görülmesi Gereken En Önemli Anıt: APOLLON TAPINAĞI

Bir Antik Kentten Ziyade Milet'e bağlı bir tapınak yeri ve kutsal olarak nitelendirebileceğimiz Didim, Antik çağlarda Kehanet Merkezlerinin en önemlilerinden birisi olarak öne çıkmıştır. Bu dönemde "Biliciler Kenti" olarakta adlandırılan Didim gelecekle ilgili haber almak isteyenlerin yoğun ziyaretlerine uğruyordu. Güneşin, Müziğin ve Sanatın olduğu gibi Kehanetinde tanrısı olarak kabul edilen Apollon Tapınağı'na gelen kişiler burada bilicilerden gelecekleri ile ilgili kehanetleri öğrenirlerdi.

Kuruluşu, Tanrı Apollon'un kehanetin sırlarını öğretttiği Çoban Brankhos ile ilgili bir efsaneye bağlayan Apollon Tapınağı, ilk olarak M.Ö 8. yüzyılda inşa edilmiş ve tapınağın yöneticiliğini efsanede adı geçen Brankhos'un soyundan gelen Brankhidler yürütmüşlerdir.

Zaman İçinde Tapınak gerçekleşen kehanetleri ile giderek ünlenmiş ve çok uzak diyarlardan dahi devlet adamlarının akıl danışmak ve hatta yapmayı düşündükleri savaşların kendileri için iyi mi kötü mü sonuç doğuracağını öğrenmek için geldikleri bir yer olmuştur. 

Tapınak, ayaklanan Lonialıları cezalandırmak isteyen Persler tarafından M.Ö 494 yılında yıkılmıştır. Tekrar ve bu kez daha görkemli bir şekilde yapılması tüm dünyayı ele geçirme hedefiyle yola çıkarak güzergahı üzerinde Didim' e de uğrayan ve Persleri yenilgiye uğratan Büyük İskender'in gelişiyle başlamıştır. İskender'in komutanlarından olan Selekuos'un emriyle M.Ö. 300 yıllarında tekrardan başlanan yapımı çok uzun yıllar sürmüş ve sürekli ilavelerle büyütülen bir tapınak olmuştur.

Anadolu'da Hristiyanlığın yaygınlaşması ile birlikte tamamlanamadan yarım bırakılmıştır. Çünkü bu tapınak Tek Tanrı inancına uymayan bir yapı olduğu gibi Hristiyanlığın kabul edilmesiyle birlikte, kahinlik ve falcılıkta yasaklanmış hatta bu tür faaliyette bulunanlar ağır bir şekilde cezalandırılmıştır. Bir çok açıdan bu yeni dine uygun olmayan tapınak yavaş yavaş terk edilmiş ve gelecekten haber veren bilicilerde görevlerini yapamaz olmuşlar.

Apollon Tapınağı, en büyüğü 14. yüzyılda gerçekleşen bir çok depremin etkilerinide çok yoğun biçimde hissetse de şu anki kalıntılarından dahi bir zamanlar ne kadar görkemli olduğunu anlayabilmek mümkün.

Antik Dünyanın en büyük 3. Tapınağı olduğu bilinen Apollon Tapınağı'nın günümüzde bir kaç sütunu sağlam olarak durmakta. Asıl olarak ise 2 sıra halinde 124 sütuna sahip yaklaşık 20 metre yüksekliğinde görkemli bir anıttı. Planı da dahil olmak üzere bir çok yönden antik dünyanın diğer mabetlerinden ayrılan Apolon Tapınağından günümüze gelebilen bölümlerindeki benzemeler ve yıllardır ayakta durabilen sütunlar tapınağın ne derece özenli ve görkemli bir biçimde inşa edildiğini gösterir.

Bir zamanlar Tapınağa gelenler günümüz Mavişehir civarında bulunan Panormos Limanında karaya çıkarak tapınağa kadar kutsal yolu izlemekteydiler. Bu yolun her iki yanına dizilmiş heykellerin büyük bir bölümü ise 19. yüzyılda yerlerinden sökülmüşler ve günümüzde "British Museum" da sergilenmektedir. Bununla birlikte bir kısmına hala yerinde görmek mümkün. 

Tapınakla birlikte, tapınağın yanında oldukça ilgi gören ve Didim' in sembollerinden Medusa başınıda görebilirsiniz.

Bu Sayfa 9886 Defa Ziyaret Edildi